Wyświetl # 
  Przełącz wprowadzenia Zwiń wprowadzenia
Tytuł artykułu Utworzony Autor
Klopsiki z purée ziemniaczanym i marchewką z groszkiem

Klopsiki z purée ziemniaczanym i marchewką z groszkiem

Gdy aura na zewnątrz bywa kapryśna postaw na sprawdzone przepisy. Soczyste i aromatyczne klopsiki w delikatnym sosie to klasyka, która nigdy się nie nudzi. Pyszny i pożywny obiad dla całej rodziny.

13 Paź 2024 S.Z.
VEGETA Umami – nowość, która dostarczy pełni przyjemności podczas jedzenia

VEGETA Umami – nowość, która dostarczy pełni przyjemności podczas jedzenia

Marka VEGETA od lat towarzyszy nam w kuchni, sprawiając, że gotowanie staje się proste i przyjemne. W odpowiedzi na najświeższe trendy, VEGETA wzbogaciła ofertę o wyjątkową nowość, która wznosi sposób przyprawiania potraw piętro wyżej. Mowa o nowej VEGETA Umami w płynie, która dopełnia smak wszystkich składników dania. To praktyczne rozwiązanie, dzięki któremu przygotowywanie domowych posiłków stanie się jeszcze łatwiejsze. Nowość dostępna jest już w sprzedaży.

11 Paź 2024 S.Z.
Ciasteczka neapolitańskie w jesiennych barwach - przepis

Ciasteczka neapolitańskie w jesiennych barwach

Jesień to czas, gdy natura maluje świat ciepłymi kolorami, a my chętniej sięgamy po słodkości, które idealnie pasują do długich wieczorów pod kocem z kubkiem aromatycznej herbaty w ręku. Trójkolorowe Ciasteczka neapolitańskie to przepis dla wszystkich, którzy kochają ciepłe swetry, rozgrzewające napary i domowe smakołyki.

10 Paź 2024 S.Z.
Smaki jesieni w kuchni.- przepis na zupę z soczewicy i suszonych pomidorów zupa z soczewicy z suszonymi popmidorami;

Smaki jesieni w kuchni.

Wypróbuj Suszone pomidory z pestkami dyni w oleju z ziołami

Jesienią, gdy za oknem robi się chłodniej, warto sięgnąć po produkty, które pozwolą przygotować pyszne, rozgrzewające dania. Suszone pomidory z pestkami dyni w oleju z ziołami to wyjątkowa przekąska, której smak i aromat doskonale uzupełnią ulubione sezonowe potrawy.

07 Paź 2024 Administrator
Świętuj Dzień Wegetarianizmu z marką VEGETA!

Świętuj Dzień Wegetarianizmu z marką VEGETA!

1 października obchodzimy Światowy Dzień Wegetarianizmu. To doskonała okazja do kulinarnych eksperymentów oraz próbowania przepisów na smaczne i pożywne dania bez mięsa. Bogactwo smaków kuchni wegetariańskiej jest bardzo rozległe i w tym wyjątkowym dniu VEGETA zachęca do jego odkrywania.

01 Paź 2024 S.Z.
Jabłkowy zawrót głowy – jak przygotować pyszne przetwory?

Jabłkowy zawrót głowy – jak przygotować pyszne przetwory?

Wrzesień to czas, gdy jabłka królują na naszych stołach – pachnące, soczyste, a przede wszystkim idealne do przygotowania jesiennych przetworów. Światowy Dzień Jabłka, który przypada 28 września, to świetna okazja, aby nie tylko docenić ten owoc, ale też porozmawiać o jednym z jego kluczowych składników – cukrze. Choć jabłka zawierają naturalne cukry, to w kuchni często sięgamy po biały cukier, by wzbogacić smak wielu potraw z jabłek. Czy to źle? Niekoniecznie! Kluczem jest umiar.

25 Wrz 2024 S.Z.
Wyjątkowy dżem z nutą tymianku

Wyjątkowy dżem z nutą tymianku

Zbliża się koniec sezonu na jagody, a to oznacza, że teraz jest najlepszy czas, aby zatrzymać ich wyjątkowy smak na dłużej. Jednym ze sposobów, aby to zrobić, jest przygotowanie domowego dżemu jagodowego z tymiankiem. To połączenie tradycji z odrobiną nowoczesności - klasyczny, słodki smak owoców wzbogacony aromatycznym ziołem sprawia, że dżem ten będzie doskonale pasował zarówno do śniadaniowych tostów, jak i wykwintnych deserów.

08 Wrz 2024 S.Z.
Placki ziemniaczane z cukinią à la gofry

Placki ziemniaczane z cukinią à la gofry

Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku, z aromatem czosnku i delikatnym posmakiem cukinii. Idealnie sprawdzą się jako finezyjna przekąska lub nietuzinkowy dodatek do obiadu.

05 Wrz 2024 S.Z.
Jajeczne burrito – polska wersja słynnego dania z Meksyku

Jajeczne burrito – polska wersja słynnego dania z Meksyku

Burrito to potrawa pochodząca z północnego Meksyku, która powstała na przełomie XIX i XX wieku. Podawana zwykle z jednym lub dwoma składnikami, jej podstawą jest fasola. My proponujemy jajeczną, polsko-meksykańską wersję.

31 Sie 2024 S.Z.
Chrupiące, kolorowe i pełne witamin - jak przyrządzać sierpniowe warzywa?

Chrupiące, kolorowe i pełne witamin - jak przyrządzać sierpniowe warzywa?

Żywe i intensywne kolory sierpniowych warzyw sprawiają, że każde danie z ich użyciem smakuje tak dobrze, jak wygląda. Pomarańczowe marchewki, czerwone buraczki, fioletowa cebula, biały kalafior, zielony brokuł, czy multikolorowa kapusta – te niezwykle proste, uprawiane lokalnie i często niedoceniane warzywa to prawdziwa skarbnica smaku i wartości odżywczych. Od wielu lat wykorzystywane są w tradycyjnej polskiej kuchni. Czas odkryć ich pełen potencjał!

24 Sie 2024 S.Z.
Orzeźwiające słodkości na garden party – proste przepisy

Orzeźwiające słodkości na garden party – proste przepisy

Jedną z największych letnich przyjemności jest jedzenie na świeżym powietrzu. A co smakuje najlepiej w upał? Oczywiście orzeźwiające słodkości! Jeśli marzy ci się garden party – nawet na balkonie – mamy kilka prostych i sprawdzonych przepisów.

22 Sie 2024 S.Z.
Sorbet owocowy - przepis

Sorbet owocowy

Lato to idealny czas na orzeźwiający deser, a sorbet z truskawek i malin to strzał w dziesiątkę. Prosty do wykonania, pełen naturalnych owocowych aromatów, będzie doskonałym ochłodzeniem w upalne dni.

20 Sie 2024 S.Z.
Ser do zadań specjalnych - jaki ser żółty najlepiej sprawdza się w daniach na ciepło?

Ser do zadań specjalnych - jaki ser żółty najlepiej sprawdza się w daniach na ciepło?

Twardy, sprężysty, kremowy, a może mieszanka kilku gatunków – jaki ser najlepiej nadaje się do zapiekania, do fondue, na burgera lub na pizzę? Czy wysoka temperatura wpływa tylko na konsystencję sera, czy również na jego smak? Zgłębiamy tajniki najlepszych serów do różnych dań - dowiedz się, jak wybór odpowiedniego gatunku może wzbogacić Twoje kulinarne doświadczenia.

14 Sie 2024 S.Z.
Odkrywaj smaki domowych przetworów

Odkrywaj smaki domowych przetworów

Lato to idealny czas na wekowanie, bo właśnie wtedy stragany pełne są świeżych owoców i warzyw. To najlepszy moment, aby zaopatrzyć naszą spiżarnię w przygotowane własnoręcznie specjały, które umilą zimowe dni. Marynowanie, jedna z najstarszych metod konserwacji, pozwala zachować naturalny smak i wartości odżywcze produktów. Wykorzystując sezonowe plony, możemy cieszyć się nimi przez cały rok.

12 Sie 2024 S.Z.
3 topowe trendy kulinarne – sprawdź, czy jesteś na bieżąco

3 topowe trendy kulinarne – sprawdź, czy jesteś na bieżąco

Nie ma nic trwałego, oprócz zmiany. Choć tradycyjne przepisy kulinarne królują w niejednej kuchni, bardzo chętnie inspirujemy się także nowinkami kreowanymi przez szefów kuchni z całego świata. Czy nasze kubki smakowe łatwo ulegają nowym modom? W jakim kierunku podąża nowoczesna sztuka kulinarna? Sprawdź, co nowego możesz wyczarować w swojej kuchni z dobrze znanych składników!

04 Sie 2024 S.Z.
„Pod chmurką” smakuje najlepiej! Piknik z Sokołowem - przepisy

„Pod chmurką” smakuje najlepiej! Piknik z Sokołowem

Lato obfituje w okazje do spożywania posiłków na świeżym powietrzu. To właśnie teraz najchętniej grillujemy, urządzamy garden party czy piknikujemy podczas wypadów za miasto. W takich okolicznościach każdy posiłek smakuje naprawdę wyjątkowo! Wszystkim, którzy szukają pomysłów na oryginalne dania, które sprawdzą się podczas wakacyjnego spotkania z przyjaciółmi, biesiadowania z rodziną czy jako przekąska w trakcie letnich aktywności, z pomocą przychodzi Sokołów. Oto kilka inspiracji, dzięki którym tradycyjne produkty zaserwujemy w zupełnie nowej, pysznej odsłonie.

03 Sie 2024 S.Z.
Domowe pieczywo na co dzień – z Mąką na chleb „Domowa Piekarnia” z Młyna Jaczkowice

Domowe pieczywo na co dzień – z Mąką na chleb „Domowa Piekarnia” z Młyna Jaczkowice

Pieczywo to dla większości z nas podstawa śniadań lub kolacji. Dlatego też przy wyborze chleba, warto zwrócić uwagę nie tylko na jego świeżość, ale i na skład. Czasem starsze wypieki na półkach sklepowych mogą stanowić siedlisko pleśni lub bakterii. Aby urozmaicić nasze menu i zapewnić domownikom świeży chleb, wprowadźmy do diety własną, domową alternatywę.

22 Lip 2024 S.Z.
Co pić podczas upałów? 5 sprawdzonych i łatwych przepisów

Co pić podczas upałów? 5 sprawdzonych i łatwych przepisów

Upały potrafią dać się we znaki, dlatego tak ważne jest odpowiednie nawodnienie organizmu. Pozostaje pytanie: co pić latem, aby nie tylko nawodnić organizm, ale także móc delektować się smakiem? Woda z dodatkiem lodu to oczywiście podstawa, ale nie każdemu taka „bezsmakowa” wersja odpowiada. Istnieje kilka sposobów, aby uczynić letnie płyny smakowitymi i orzeźwiającymi. Sprawdźcie nasze najlepsze przepisy na wakacyjne napoje!

12 Lip 2024 S.Z.
Zupa owocowa z lanymi kluseczkami

Zupa owocowa z lanymi kluseczkami

A my na to jak na lato! Gdy za oknem wysokie temperatury, na stole stawiamy na dania pełne smaku i owocowej nuty. Zupa na bazie truskawek, gruszek i jabłek z lanymi kluseczkami to lekka, prosta w przygotowaniu i pożywna propozycja w sam raz na wakacyjny czas.

10 Lip 2024 S.Z.
Wytrawny dżem z pomidorów, cynamonu i chili

Wytrawny dżem z pomidorów, cynamonu i chili

Lato zamknięte w słoiku niekoniecznie musi smakować owocami. Kiedy znudzi nam się już żelowanie truskawek, wiśni czy porzeczek, możemy sięgnąć po warzywa. Wytrawne dżemy to świetny dodatek do dań i nieoczywisty sposób na przetwory, którymi będziemy się zajadać jesienią i zimą. Kluczem do udanych wyrobów jest odpowiedni cukier. Dzięki cukrom żelującym Diamant przygotowanie weków jest intuicyjne, proste i szybkie.

06 Lip 2024 s.z.