Za co Polacy cenią dziadków? |
![]() |
![]() |
Wpisany przez S.Z. |
wtorek, 22 stycznia 2019 10:18 |
Za co Polacy cenią dziadków?Pomimo zaniku tradycji wielopokoleniowych domów Polacy cenią swoich dziadków. Jak wynika z badania opinii marki Optima Polacy najbardziej cenią swoich dziadków za ciepło i uśmiech (48,2%), a ponad połowa z nas chciałaby wyrazić im swoją wdzięczność przez wspólne spędzanie czasu (53,1%), okazywanie troski o ich zdrowie poprzez kupowanie leków i suplementów diety (32,5%) oraz zdrowych produktów żywnościowych (24%). Wszystko po to by radość z dziadków mogła trwać optymalnie jak najdłużej.
Babcia utożsamiana jest z sercem na dłoni, a dziadek z ciekawą przygodą. Każda chwila z nimi może być rodzinnym i wyjątkowym czasem. Ich święto obchodzimy właśnie 21 i 22 stycznia. O dziadkach w tych dniach pamięta 45,7%* Polaków. Jak wynika z badania marki Optima* Polacy cenią dziadków najbardziej za ciepło i uśmiech (48,2%), ale również za opowieści o rodzinnej historii (42,9%) i ciekawe rozmowy (40,1%). Okazuje się, że czas spędzony z dziadkami daje możliwość skorzystania z dobrych porad i ich doświadczenia życiowego. W wyniku postępu cywilizacyjnego relacje na tyle się zmieniły, że jak podkreślają psycholodzy to właśnie dziadkowie przekazują radość życia, poczucie wartości i tzw. kręgosłup moralny, który warto w życiu mieć. Jak pokazują wyniki badania* to właśnie troska i zaangażowanie dziadków w nasze sprawy (34%) oraz okazywanie wsparcia w każdej sytuacji (37,6%) powodują, że jeszcze bardziej ich doceniamy. Kwestie materialne, takie jak prezenty czy kieszonkowe, są praktycznie na końcu listy. Czy to dlatego, że dziadkowie chętnie dzielą się tym, co mają bezwarunkowo? Z pewnością tak. Przyjmują na siebie odpowiedzialność za przekazywanie młodym wszystkiego, co najlepsze. Od czasu, kiedy nasze półki sklepowe zaczęły się uginać od różnego rodzaju żywności, przekąsek czy napojów zaczęliśmy ignorować domowy babciny kompot, zupę czy mielonego. Na szczęście z biegiem czasu znów zaczynamy dokonywać optymalnych wyborów i doceniać tradycyjne dania, które pochodzą z naszych rodzinnych domów, często właśnie od babci i dziadka. Dlatego Polacy tak chętnie poznają tradycję, która nie wypływa z książek, a jest przekazywana z pokolenia na pokolenie podczas np. przekazywania tradycyjnych przepisów (30,3%), wspólnego przygotowywania posiłków (20%) zgodnie z zasadami zdrowego odżywiania oraz wspólnych aktywności. Dziadkowie a wnukowie – dieta dla sercaZwróćmy uwagę, iż z wiekiem, wzrasta tendencja zmniejszania bądź nawet zaprzestawania ruchu. Dziadkowie najczęściej ograniczają swoją aktywności do podstawowych czynności. Dlatego 21,3% z nas chętnie zmobilizowałoby ich do działania poprzez wspólne spacery czy nordic walking. Dlaczego ważna jest troska o ruch? To dobre rozwiązanie, ponieważ jest to optymalna forma utrzymania organizmu w dobrej kondycji zdrowotnej. Każdy z nas może zaangażować się w dbanie o zdrowie swojego dziadka czy babci. Najlepiej sprawdzają się wspólne aktywności zarówno pod kątem ruchowym, jak i dietetycznym. Polacy najczęściej okazują lub chcieliby okazywać swoją wdzięczność wobec dziadków poprzez wspólne spędzanie czasu (53,1%) . Co zrobić, by poza samym byciem razem, ten czas wypełniały ciekawe zajęcia? Respondenci badania spędzając swój czas razem z dziadkami, chętnie grają w karty (20,8%), chcieliby również wspólnie rozwiązywać krzyżówki czy grać w szachy (16,9%). Bycie razem to najlepsza dieta dla serca zarówno dla dziadków, jak i wnuków. Długość życiaChcielibyśmy, aby nasi dziadkowie żyli jak najdłużej, ale powinniśmy również zwrócić uwagę, na jakość ich życia, która ma ogromne znaczenie, by ta radość z dziadków mogła trwać. Z danych Głównego Urzędu Statystycznego za 2016 rok wynika, że mężczyźni w Polsce żyli przeciętnie 73,9 lat, natomiast kobiety 81,9 lat. W porównaniu z 1990 roku żyjemy dłużej odpowiednio o 7,7 i 6,7 lat. Wraz z wzrastającym wiekiem, zwiększa się nie tylko ryzyko, ale i zachorowalność na choroby cywilizacyjne takie jak cukrzyca, nadciśnienie tętnicze czy choroby układu krążenia . Nie bez powodu schorzenia te są nazywane dietozależnymi! Jak wynika z zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia, a także Instytutu Żywności i Żywienia, to sposób w jaki się odżywiamy znacząco wpływa na ryzyko wystąpienia wspomnianych chorób. Mimo, iż coraz więcej mówi się o wzrastającej zachorowalności na nowotwory, to nadal zaburzenia w pracy układu krwionośnego są główną przyczyną śmierci Polaków . Należy jednak pamiętać, że chorobom serca możemy zapobiegać poprzez zdrową dietę i aktywność fizyczną. Na co zwracać uwagę?Nieodpowiednia dieta bogata w tłuszcze pochodzenia zwierzęcego oraz wysokie spożycie tłuszczów trans sprzyja wysokim stężeniom cholesterolu w surowicy krwi i często przewyższa zapotrzebowanie energetyczne, prowadząc do rozwoju nadwagi i otyłości, w tym przede wszystkim otyłości brzusznej, która z kolei sprzyja rozwojowi cukrzycy, nadciśnienia tętniczego, hipertrójglicerydemii i niskiemu stężeniu frakcji HDL-chol. Nasi dziadkowie z powodu zaburzenia zmysłu smaku czy powonienia a co za tym idzie brakiem apetytu oraz problemów z uzębieniem również mogą nieodpowiednio dobierać produkty. To może być powodem również wychudzenia i niedoborów składników pokarmowych. Podążanie za zasadami zdrowej diety nie zawsze jest dla nich łatwe. Jak możemy ich w tym wspierać? * Badanie pt. „Za co Polacy cenią dziadków” zrealizowane na zlecenie marki produktów żywności funkcjonalnej Optima w dniach 15-16.01.2018r. przez agencję SW RESEARCH metodą wywiadów on-line (CAWI) na panelu internetowym SW Panel. W ramach badania przeprowadzono 1000 ankiet. /źródło - |