Dlaczego warto sięgnąć po sterole roślinne? |
Wpisany przez S.Z. |
piątek, 23 sierpnia 2024 19:19 |
Dlaczego warto sięgnąć po sterole roślinne?Cholesterolem potocznie nazywa się związek lipidowy występujący w osoczu krwi, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednak jego nadmiar, a szczególnie nadwyżka frakcji LDL (tzw. „zły” cholesterol), stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego. Sterole roślinne obecne są w różnych produktach roślinnych i mogą pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi. Jednak ich ilość w produktach roślinnych dostarczanych ze standardową dietą bywa niewielka. Jak więc zwiększyć ich spożycie? Czym są sterole roślinne?Sterole roślinne, zwane również fitosterolami to związki naturalnie występujące w olejach, orzechach, nasionach, roślinach strączkowych, produktach zbożowych, a także w mniejszej ilości w owocach i warzywach. Powszechnie znane są ze swojej zdolności do redukcji poziomu cholesterolu we krwi. Sterole roślinne mają strukturę podobną do cholesterolu występującego w komórkach zwierzęcych, dzięki czemu zmniejszają jego wchłanianie w przewodzie pokarmowym, co prowadzi do obniżenia stężenia frakcji LDL we krwi. Dlaczego są tak skuteczne?Badania kliniczne potwierdzają, że regularne spożywanie produktów bogatych w odpowiednią ilość steroli roślinnych może obniżyć poziom „złego” cholesterolu nawet o 7-10-% już po trzech tygodniach . Mechanizm działania tych związków jest prosty, ale niezwykle efektywny. Dzięki ograniczeniu wchłaniania cholesterolu w jelicie, mniej cholesterolu dostaje się do krwioobiegu, a więcej jest wydalane z organizmu. Fitosterole nie wpływają jednak negatywnie na poziom tzw. „dobrego” cholesterolu HDL i poziom trójglicerydów lub ten wpływ nie jest znaczący, co jest ważne w kontekście zmniejszenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. – Tylko w Polsce z podwyższonym poziomem cholesterolu zmaga się aż 67% osób powyżej 20 roku życia . Sterole roślinne to jeden z naturalnych elementów, który może pomóc w tym powszechnym problemie. Dlatego tak ważne jest, aby włączyć je do codziennej diety, spożywając produkty naturalnie zawierające te związki oraz artykuły wzbogacone w te składniki tj. jogurty lub suplementy diety. Należy pamiętać jednak, że aby osiągnąć optymalne efekty, podstawą jest prowadzenie zdrowego stylu życia, a zwłaszcza regularna aktywność fizyczna i zbilansowana dieta – tłumaczy dietetyk, Katarzyna Toutounchi. Codzienna porcja steroliMimo że fitosterole są obecne w różnych produktach roślinnych, to ich zawartość jest stosunkowo niska. Średnio z dietą spożycie steroli w Polsce wynosi ok. 250 mg dziennie, natomiast jak wykazano w badaniach, żeby uzyskać efekt obniżenia poziomu cholesterolu ich spożycie powinno wynosi 1,5-3 g czyli 6 krotnie więcej. Z tego powodu sterole są również dodawane do niektórych artykułów spożywczych. Przykładem takich produktów jest jogurt pitny Danacol, który zawiera sterole roślinne, obniżające poziom cholesterolu we krwi . Danacol dostępny jest w dwóch wariantach smakowych (o smaku klasycznym i o smaku truskawkowym), zawierający 1,6 g steroli roślinnych w porcji 100 g. /źródło - / |