Wyświetl # 
 
Tytuł artykułu Autor
Tato, twój sposób odżywiania ma znaczenie – jak możesz zadbać o zdrowie swojego dziecka

Tato, twój sposób odżywiania ma znaczenie – jak możesz zadbać o zdrowie swojego dziecka

Zbliżający się Dzień Ojca to idealna okazja, by przypomnieć, jak wielką rolę odgrywają ojcowie w życiu swoich dzieci – także w kształtowaniu codziennych nawyków, w tym żywieniowych. Choć dieta maluchów wciąż bywa postrzegana jako domena mam, coraz częściej podkreśla się znaczenie zaangażowania taty.

S.Z.
Sery żółte – idealny wybór dla osób na diecie bezglutenowej

Sery żółte – idealny wybór dla osób na diecie bezglutenowej

Diety eliminacyjne nadal wzbudzają sporo kontrowersji zarówno wśród dietetyków i lekarzy, jak i ich pacjentów. Nietolerancja na konkretny składnik, np. gluten, oznacza konieczność całkowitego wyeliminowania go z diety. I choć w teorii wydaje się to proste, praktyka wygląda zgoła inaczej. Wysokoprzetworzona żywność zawiera bowiem całą masę mniej lub bardziej ukrytych składników, a poruszanie się w gąszczu etykiet wcale nie jest proste. Ponadto eliminacja jednego składnika oznacza konieczność znalezienia równie wartościowej alternatywy, co również wymaga sporego wysiłku. Jak ją znaleźć?

S.Z.
Ser w diecie seniora – w trosce o zdrowie, energię i dobre samopoczucie

Ser w diecie seniora – w trosce o zdrowie, energię i dobre samopoczucie

Żyjemy coraz dłużej. Rozwój medycyny oraz większa świadomość tego, jak żywność wpływa na nasze życie, pozwalają nam nie tylko efektywniej walczyć z chorobami, ale przede wszystkim skutecznie im zapobiegać. Odpowiednio skomponowana dieta jest szczególnie ważna właśnie w jesieni naszego życia, ponieważ pozwala dłużej cieszyć się zdrowiem, dobrym samopoczuciem i życiową energią. W czym tkwi sekret diety długowieczności i jakie produkty spożywcze najlepiej służą seniorom? Sprawdzamy.

S.Z.
Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze...

Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych

S.Z.
Euroliść – prawdziwe eko czy chwyt marketingowy? Ekspertki rozwiewają wątpliwości

Euroliść – prawdziwe eko czy chwyt marketingowy? Ekspertki rozwiewają wątpliwości

Czy Euroliść to gwarancja jakości i bezpieczeństwa, czy tylko kolejny znaczek na opakowaniu? O tym, co kryje się za symbolem żywności ekologicznej, czy warto mu ufać i jak nie dać się złapać na „zielone slogany”, rozmawiamy z ekspertkami od certyfikacji i żywienia – dr inż. Urszulą Sołtysiak i mgr inż. Natalią Szarek.

S.Z.
Wsparcie dla mam karmiących piersią: jaką pomoc mogą otrzymać od rodziny, przyjaciół i specjalistów?

Wsparcie dla mam karmiących piersią: jaką pomoc mogą otrzymać od rodziny, przyjaciół i specjalistów?

Z okazji Dnia Matki i Polskiego Tygodnia Karmienia Piersią, eksperci przypominają: szczególnie kobieta po porodzie potrzebuje nie tylko wiedzy i dostępu do opieki medycznej, ale przede wszystkim – wsparcia. Zarówno tego emocjonalnego, jak i praktycznego. Rodzina, przyjaciele i profesjonaliści mogą odegrać kluczową rolę w tym, czy i jak długo mama będzie kontynuować karmienie piersią.

S.Z.
Dieta dobra dla wzroku

Dieta dobra dla wzroku

Choć większość z nas stara się dbać o oczy, nosząc okulary czy unikając wpatrywania się w ekrany, często zapominamy o czymś znacznie prostszym – odpowiedniej diecie. Tymczasem to, co codziennie trafia na nasz talerz, może uchronić wzrok przed wieloma chorobami, w tym zwyrodnieniem plamki żółtej czy zespołem suchego oka. Co jeść, aby widzieć lepiej – wyjaśnia lek. Tomasz Tomczyk, okulista z kliniki Oko-Test.

S.Z.
Dieta ketogenna: zapomniana broń w walce z padaczką

Dieta ketogenna: zapomniana broń w walce z padaczką

Dieta ketogenna łączona jest głównie z redukcją masy ciała i sposobem na szybkie spalanie tłuszczu. Jej historia ma znacznie głębsze, medyczne korzenie – sięgające lat 20. XX wieku, kiedy opracowano ją jako terapię dla pacjentów z padaczką lekooporną. Jak pokazują statystyki u połowy pacjentów na diecie ketogennej napady padaczkowe zmniejszają się o 50%, a u 15% nawet znikają całkowicie (1). Z okazji Międzynarodowego Dnia Epilepsji, który przypada na 26 marca, warto zastanowić się jak to możliwe, że zmiana źródła energii w diecie z glukozy na ciała ketonowe może wpływać na funkcjonowanie organizmu.

S.Z.
Grillowanie na zdrowo Psychodietetyczka radzi, jak cieszyć się sezonem grillowym bez szkody dla diety

Grillowanie na zdrowo

Psychodietetyczka radzi, jak cieszyć się sezonem grillowym bez szkody dla diety

S.Z.
Dlaczego warto mieć sok jabłkowy w każdej kuchni? Poznaj jego mało znane zastosowania kulinarne!

Dlaczego warto mieć sok jabłkowy w każdej kuchni? Poznaj jego mało znane zastosowania kulinarne!

Sok jabłkowy kojarzy się przede wszystkim ze smakiem Polski, sielskiego dzieciństwa i domowych obiadów. Ale mało kto wie, że nasz flagowy polski sok to także doskonała baza do rozmaitych potraw. Z powodzeniem można go wykorzystywać zarówno w daniach wytrawnych, jak i słodkich – od glazur po galaretki. Dlaczego w każdej spiżarni powinien na stałe mieszkać karton lub butelka soku jabłkowego?

S.Z.
Grill bez mięsa? Dietetyk zdradza, co warto wrzucić na ruszt

Grill bez mięsa? Dietetyk zdradza, co warto wrzucić na ruszt

Sezon grillowy tuż za rogiem, coraz więcej osób szuka alternatywy dla tradycyjnych dań mięsnych. Czy grill bez mięsa może być nie tylko smaczny, ale i pełnowartościowy? Zdaniem Damiana Dziewiałtowskiego, dietetyka Grupy LUX MED, odpowiedź brzmi: zdecydowanie tak.

S.Z.
Jak zadbać o jelita po Świętach Wielkanocnych?

Jak zadbać o jelita po Świętach Wielkanocnych?

Wielkanoc dobiegła końca, a wraz z nią czas intensywnego biesiadowania przy suto zastawionych stołach. Wiele osób zastanawia się, jak teraz wrócić do formy i znowu poczuć się lekko. Na szczęście istnieją naturalne i proste sposoby regeneracji, które zawsze zdają egzamin. O tym, które warto teraz wdrożyć, opowiada Magdalena Czerska, jelitolog i terapeutka żywieniowa.

S.Z.
Chemia w jogurcie

Chemia w jogurcie

W czterech z dziewięciu jogurtów w teście wykryto szkodliwą substancję.

S.Z.
...jak owoce i soki wspierają regenerację po wysiłku fizycznym

Nowe badania naukowe prezentują, jak owoce i soki wspierają regenerację po wysiłku fizycznym

Nie od dziś wiadomo, że wzmożony wysiłek fizyczny wiąże się ze zwiększonym zapotrzebowaniem na niektóre składniki odżywcze. Czy wiesz, że jako pasjonat sportu lub osoba zawodowo się nim zajmująca, możesz przyjrzeć się również sokom owocowym w ramach wsparcia regeneracji organizmu? Mogą one bowiem skutecznie nawodnić oraz uzupełnić jadłospis w antyoksydanty. Sugerują to najnowsze badania naukowe, które pod lupę wzięły wpływ polifenoli obecnych w sokach owocowych na procesy regeneracyjne.

S.Z.
Polscy producenci żywności naturalnej i niskoprzetworzonej przypominają...

Polscy producenci żywności naturalnej i niskoprzetworzonej przypominają: Nutri-Score nie powinien być stosowany na polskim rynku

Polscy producenci żywności, w tym owoców i warzyw, branży mleczarskiej, mięsnej i przetwórczej apelują do rządzących o podjęcie realnych działań wobec systemu oznaczania produktów Nutri-Score. Praktyka stosowania systemu w kilku krajach UE oraz jego nieformalne funkcjonowanie na polskim rynku pokazują, że system stanowi realne zagrożenie dla producentów żywności naturalnej i niskoprzetworzonej, fundamentu polskiego rolnictwa i przetwórstwa spożywczego. W obliczu trudnej sytuacji geopolitycznej, która stawia przed polskimi producentami coraz większe wyzwania, konieczna jest zdecydowana reakcja władz, która zapewni im ochronę przynajmniej na rodzimym rynku.

S.Z.
Grymaszenie przy stole, czy poważne zaburzenie pokarmowe

Grymaszenie przy stole, czy poważne zaburzenie pokarmowe

ARFID - jak je rozpoznać i pomóc dziecku?
Wybiórczość pokarmowa u dzieci to zjawisko, które wielu rodziców uważa za naturalny etap rozwoju. Jednak w niektórych przypadkach może to być oznaka poważniejszego problemu – zaburzenia ARFID (Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder), które wymaga specjalistycznej interwencji. Czym jest ARFID, jak je rozpoznać i jak pomóc dziecku? Na te pytania odpowiada Patrycja Kłósek, doktor nauk o zdrowiu oraz psychodietetyk z Paleta Diet.

S.Z.
Nawodnienie ma bezpośredni wpływ na poziom energii, koncentrację i wydajność

Nawodnienie ma bezpośredni wpływ na poziom energii, koncentrację i wydajność

Komentarz ekspercki tenisistki Eliny Switoliny
Uczestnictwo w zawodach jest dla każdego tenisisty niesamowitym doświadczeniem i ogromnym wyzwaniem, zarówno fizycznym, jak i psychicznym. Obecność na korcie wymaga umiejętności słuchania swojego ciała i dostarczania mu tego, czego potrzebuje, aby funkcjonować na najwyższym poziomie. Nawodnienie odgrywa tutaj kluczową rolę – odpowiednie nawyki w tym zakresie mają ogromny wpływ na regenerację i wydajność.

S.Z.
4 mity na temat otyłości. Sprawdź, czy znasz je wszystkie

4 mity na temat otyłości. Sprawdź, czy znasz je wszystkie

Otyłość to choroba obarczona wieloma mitami, które często prowadzą do błędnych przekonań i stygmatyzacji. Czy rzeczywiście jest wyłącznie kwestią genów? Czy leczenie farmakologiczne i chirurgiczne to droga na skróty? Ewa Piksa, specjalistka chorób wewnętrznych i gastroenterologii, dyrektorka ds. klinicznych Grupy LUX MED, rozwiewa cztery najczęstsze mity na temat otyłości.

S.Z.
Kampania społeczna, która dotyczy każdego z nas

Kampania społeczna, która dotyczy każdego z nas

12 lutego, Ogólnopolski Dzień Opiekuna, to czas, by zwrócić szczególną uwagę na osoby, które każdego dnia otaczają troską i opieką swoich potrzebujących bliskich. Nie bez powodu mówi się, że opiekunowie to bohaterowie codzienności. Statystyki jasno wskazują, że każdy z nas na jakimś etapie swojego życia będzie pacjentem i opiekunem. Dlatego Fundacja Nutricia inauguruje jubileuszową, X edycję kampanii „Żywienie medyczne – Twoje posiłki w walce z chorobą” pod hasłem „Każdy z nas”.

S.Z.
Jak dbać o siebie poprzez jedzenie?

Jak dbać o siebie poprzez jedzenie? Inez z DRE$$CODE i Pyszne.pl prezentują przepis na self-care

Według Raportu Trendów Pyszne.pl 2025 Polacy coraz bardziej świadomie podchodzą do diety – 59% uznaje ją za fundament dbania o siebie, a niemal połowa zwraca szczególną uwagę na wpływ poszczególnych składników na organizm. Self-care przez jedzenie jest szczególnie ważny dla pokolenia Z, które najczęściej ze wszystkich sięga np. po adaptogeny. Pyszne.pl wraz z Inez Lis z DRE$$CODE – jedną z topowych twórczyń Gen Z – dzieli się przepisem na smoothie wpisującym się w trend „diety self-care”.

S.Z.