Wpisany przez s.z.
|
sobota, 11 maja 2024 13:42 |
Ciasteczka z pomarańczowym curdem
Odkryj wyjątkowe ciasteczka, które łączą w sobie maślany aromat z chrupkością prażonych migdałów i orzeźwiającą, cytrusową nutą. To idealny deser, który zaskakuje smakiem i ujmuje formą. Smacznego!
Składniki:
Ciastka: • 160 g mąki orkiszowej tortowej/typ 700 • 100 g migdałów w płatkach KRESTO • 60 g ksylitolu • 100 g masła • 1 jajko • łyżeczka proszku do pieczenia
Lukier pomarańczowy: • ok 5-7 łyżek ksylitolu zmielonego na puder • ok 2 łyżeczki mleka kokosowego lub jogurtu • otarta skórka z 2 pomarańczy
Dodatkowo: • białko jajka (do posmarowania ciastek) • garść migdałów w płatkach KRESTO (do posypania ciastek)
Wykonanie: 1. Pozostaw masło w temp. pokojowej aby zmiękło. 2. Upraż na patelni migdały w płatkach, następnie dobrze je wystudź i zmiel na mąkę. 3. Mikserem utrzyj masło z jajkiem z ksylitolem. Dodaj mąkę z migdałów, mąkę orkiszową oraz proszek do pieczenia. Zagnieć ciasto aż będzie plastyczne i włóż je na ok. 45 min do lodówki. 4. Po tym czasie wyjmij połowę ciasta i rozwałkuj je miedzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia. Wycinaj ciasteczka w kształcie jajka następnie układaj na blaszce. 5. W co drugim ciasteczku wytnij kółko. 6. Ciastka z wyciętym kółkiem posmaruj białkiem i posyp rozdrobnionymi migdałami w płatkach. 7. Piecz w nagrzanym piekarniku do 160°C ok. 15-20 minut do zarumienienia. 8. Około 5 łyżek ksylitolu w pudrze (możesz go zmielić w młynku do kawy) wymieszaj z mlekiem kokosowym lub jogurtem oraz skórką z pomarańczy. 9. Ciasteczka posmaruj lukrem i nakładaj ciastko z dziurką aby kztałtem nawiązywało do formy jajka.
/źródło - / |