Czy maluch może być na „dorosłej” diecie? Poznaj zdanie eksperta |
Wpisany przez S.Z. |
wtorek, 24 stycznia 2023 17:17 |
Czy maluch może być na „dorosłej” diecie? Poznaj zdanie ekspertaW drugim półroczu życia jadłospis niemowlęcia staje się coraz bardziej urozmaicony, a maluch z radością poznaje nowe smaki. To świetna wiadomość! Warto jednak przy tym pamiętać, że jego menu nie powinno być takie samo, jak menu rodziców. Dlaczego? Zarówno niemowlę, jak i małe dziecko mają zupełnie inne potrzeby żywieniowe niż osoba dorosła. W trosce o prawidłowy rozwój malucha mama i tata powinni dobierać produkty dopasowane do wieku i umiejętności dziecka. Na pytania, czym się kierować wybierając żywność dla najmłodszych, odpowiada Mariola Darzycka, ekspert BoboVita. 1000 pierwszych dni – dlaczego ten okres w życiu człowieka jest wyjątkowy?To przede wszystkim kluczowy czas dla prawidłowego rozwoju dziecka. W ciągu pierwszych trzech lat życia wiele narządów stopniowo kształtuje swoje funkcje. Na przykład wątroba czy nerki wciąż dojrzewają, a układ odpornościowy dopiero nabiera zdolności do obrony przed patogenami. Jednocześnie zapotrzebowanie na energię i różne składniki odżywcze u niemowlęcia czy małego dziecka jest kilkakrotnie wyższe w przeliczeniu na kilogram masy ciała niż u osoby dorosłej. W przypadku 8-miesięcznego niemowlęcia zapotrzebowanie na energię jest 3 razy większe, a na witaminę D aż 6 razy większe niż u jego mamy czy taty (1). Zarówno intensywny rozwój organizmu, wyższe tempo metabolizmu, jak i niedojrzałość narządów w tym okresie życia sprawiają, że dieta najmłodszych powinna być komponowana ze szczególną starannością. Jaki wpływ ma rodzaj spożywanej żywności na organizm niemowlęcia?Ze względu na to, że wiele narządów wciąż dojrzewa i nie pracuje jeszcze tak wydajnie, organizm niemowlęcia czy małego dziecka jest bardziej narażony na działanie szkodliwych czynników zewnętrznych. Badania dowodzą, że obecność zanieczyszczeń w żywności może niekorzystnie wpływać na zdrowie dzieci, a także zwiększać ryzyko wystąpienia wielu chorób w przyszłości (2). Z tego powodu podawana maluchowi żywność powinna spełniać restrykcyjne wymagania dotyczące zanieczyszczeń żywności, a także nie powinna zawierać dodatków do żywności niedozwolonych w żywieniu niemowląt i dzieci. Ponadto zarówno rodzaj pokarmu, jego konsystencja, jak i sposób karmienia powinny być dopasowane do wieku i umiejętności rozwojowych dziecka. Jaka żywność jest odpowiednia dla niemowląt i małych dzieci?Odpowiednia żywność dla najmłodszych to taka, w której zawartość czynników mogących stanowić zagrożenie dla zdrowia jest kontrolowana i nie przekracza prawnie określonych norm bezpieczeństwa (3). Aby rodzic mógł mieć pewność, że wybierana dla dziecka żywność będzie dopasowana do jego potrzeb żywieniowych, a jej jakość i skład będą spełniały szczególne wymagania dotyczące bezpieczeństwa, warto sięgać po produkty przeznaczone specjalnie dla niemowląt i małych dzieci. W takiej żywności ustalone najwyższe dopuszczalne poziomy poszczególnych zanieczyszczeń są bardziej restrykcyjne niż te określone dla żywności ogólnego przeznaczenia, spożywanej przez dorosłych czy starsze rodzeństwo. Na przykład dla pestycydów w warzywach normy te są do 5000 razy bardziej restrykcyjne, a dla pestycydów w owocach – 3000 razy bardziej restrykcyjne (4). Żywność dla niemowląt i małych dzieci można z łatwością rozpoznać po wskazaniu wieku na opakowaniu, np. po 7. czy 9. miesiącu życia, co jest gwarancją dopasowania zarówno składu, jak i konsystencji do potrzeb dziecka na określonym etapie rozwoju. Jakie produkty przeznaczone dla najmłodszych są dostępne na polskim rynku?To szeroki asortyment – obiadków i zupek, przecierów owocowych, musów owocowych czy kaszek – w wielu wariantach smakowych. Przykładem takich produktów są te od BoboVita. Warto po nie sięgać, ponieważ charakteryzuje je jakość potwierdzona na 100%. Świadczy o tym spełnienie ściśle określonych norm dla żywności dla niemowląt i małych dzieci. Posiłki BoboVita zawierają 100% mięs bez hormonów oraz 100% ryb z certyfikowanych połowów. To różnorodne i smaczne propozycje, które zgodnie z przepisami prawa są bez konserwantów, barwników i wzmacniaczy smaku. Oprócz tego, że uwzględniają potrzeby rozwijającego się dziecka, są odpowiednie dla wciąż dojrzewającego organizmu.
(1) W przeliczeniu na kg masy ciała, zgodnie z: Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, pod red. M. Jarosza, E. Rychlik, K. Stoś, J. Charzewskiej, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, Warszawa 2020. /źródło - / |