5 faktów na temat mleka i produktów mlecznych w diecie rocznego dziecka, które trzeba znać |
Wpisany przez S.Z. |
wtorek, 04 października 2022 17:15 |
5 faktów na temat mleka i produktów mlecznych w diecie rocznego dziecka, które trzeba znaćDziecko, które ukończyło 1. rok życia, może być już prawdziwym smakoszem! Trzeba jednak pamiętać, że roczniak to wciąż nie mały dorosły, a jego organizm ma zupełnie inne (i większe!) potrzeby niż dorośli. W jego codziennej diecie wciąż ważne miejsce, zgodnie z zaleceniami ekspertów, powinno zajmować mleko i produkty mleczne. Dlaczego i które z nich są kluczowe? Przedstawiamy 5 faktów na temat mleka i produktów mlecznych w jadłospisie rocznego dziecka.
Mleko i produkty mleczne to niezwykle ważne składniki codziennej diety w okresie 1000 pierwszych dni życia dziecka. Po urodzeniu mleko mamy stanowi dla malucha jedyny pokarm, który w pełni odpowiada na jego potrzeby. Eksperci ze Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) zalecają, aby po okresie wyłącznego karmienia piersią przez 6 pierwszych miesięcy życia niemowlęcia ten sposób karmienia kontynuować nawet do 2. roku życia lub dłużej – tak długo, jak będzie to pożądane przez mamę i dziecko (1). Wraz z włączaniem nowych produktów do diety częstotliwość karmienia mlekiem (mamy lub modyfikowanym) powoli się zmniejsza, jednak ani mleka, ani produktów mlecznych nie powinno zabraknąć w codziennym jadłospisie dziecka. Fakt 1: 3 porcje mleka i produktów mlecznych każdego dniaMleko (w tym formuła na bazie mleka) i produkty mleczne, np. jogurt naturalny, kefir, maślanka, ser żółty, ser twarogowy, każdego dnia powinny być stałym elementem jadłospisu małego dziecka. Zgodnie z modelowym talerzem żywieniowym opracowanym przez Instytut Matki i Dziecka dziecko po 1. urodzinach powinno spożywać 3 porcje mleka i produktów mlecznych każdego dnia (2). To ważne, ponieważ mleko i produkty mleczne zawierają m.in. wapń, który wraz z witaminą D jest niezbędny do prawidłowego rozwoju kości i zębów. Fakt nr 2: Mleko (w tym formuła na bazie mleka) i produkty mleczne są głównym źródłem wapniaDla prawidłowego rozwoju mięśni, kości i zębów szczególnie ważny jest wapń, którego aż 99% znajduje się w tkance kostnej. Jego głównym źródłem w diecie jest mleko i produkty mleczne. Właśnie dlatego zbyt wczesne ich odstawienie może stwarzać ryzyko niedoboru tego pierwiastka (4). Według badań aż 42% dzieci spożywa za mało wapnia z dietą!(5) Do diety roczniaka warto włączyć np. jogurty naturalne, które pomogą dostarczyć młodemu organizmowi odpowiednią ilość wapnia. Fakt 3: Mleko krowie jako część jadłospisuNabiał jest ważnym elementem diety dziecka po 1. roku życia, które nadal intensywnie się rozwija. Zgodnie z rekomendacjami ekspertów mleko krowie może być częścią jadłospisu juniora. Dziecko nie powinno spożywać więcej niż 2 kubki mleka krowiego dziennie (500 ml). Dlaczego? Ponieważ zawiera ono zbyt duże ilości sodu i białka oraz jest ubogie w żelazo (5). Fakt nr 4: Napoje roślinne nie powinny zastępować produktów mlecznychWartości odżywcze mleka różnią się od napojów roślinnych (np. z migdałów czy ryżu), dlatego nie powinny być one zamiennikiem produktów mlecznych w diecie dzieci (7),(8) . W diecie roczniaka mogą się pojawić w formie dodatku do potraw czy – od czasu do czasu – jako napój urozmaicający menu. Fakt 5: Produkty mleczne mogą zapobiegać występowaniu niedoborów ważnych składników w diecieMałe dziecko potrzebuje nawet do 6 razy więcej pewnych składników odżywczych niż starsi członkowie rodziny (w przeliczeniu na kilogram masy ciała). Roczniak potrzebuje aż 6 razy więcej witaminy D i 4 razy więcej wapnia, jodu oraz żelaza, a także 3 razy więcej witamin A i C (9).
(1) World Health Organization, Infant and young child feeding, 2009. /źródło - / |